Τσάι matcha με γάλα καρύδας

Τσάι matcha με γάλα καρύδας

Το πράσινο τσάι matcha σε μορφή σκόνης σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Korean Journal of Food Science and Technology (2018) από το τμήμα Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Sookmyung Women’s University (Young – Min Kim και Young – Sil Han, 2018) μαζί με την προσθήκη γάλακτος από καρύδα παρουσίασε ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση.

Το πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης αξιολογήθηκε σε συγκεκριμένες ποσότητες μαζί με σταθερή ποσότητα γάλακτος από καρύδα. Τα αποτελέσματα επισήμαναν ότι το τσάι σε δείγμα (8 γρ.) μαζί με γάλα καρύδας (240 ml) συγκέντρωσε υψηλότερες τιμές όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, άρωμα, γλυκύτητα, πικράδα, υφή) και συνολική αποδοχή.

Πράσινο τσάι matcha

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού μαζί με γάλα καρύδας μετρήθηκαν με τη μέθοδο εξουδετέρωσης της ελεύθερης ρίζας DPPH (diphenyl-picrylhydrazyl) η οποία μπορεί και αλληλεπιδρά με αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιοξειδωτική δράση του γάλακτος από καρύδα αυξάνεται κάθε φορά με την προσθήκη αυξανόμενων συγκεντρώσεων σκόνης τσαγιού. Συγκεκριμένα, τα δείγματα - matcha με γάλα καρύδας - έδειξαν 1, 34 – 3,16 φορές υψηλότερη τιμή στην αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με τις τιμές των δειγμάτων της μη προσθετικής ομάδας (γάλα καρύδας χωρίς την προσθήκη τσαγιού).

Τα δείγματα εκτιμήθηκαν με μία επιπλέον μέθοδο - μέθοδο αναγωγικής δύναμης - για πειστικότερα αποτελέσματα. Τα αντιοξειδωτικά των δειγμάτων έδειξαν την ικανότητα να δεσμεύουν και να αδρανοποιούν τον Fe3+ σε Fe2+. Η αναγωγική δύναμη του matcha μαζί με γάλα καρύδας ήταν υψηλότερη σε σχέση με την αναγωγική δύναμη του τσαγιού χωρίς την προσθήκη γάλακτος 0.6 - 0,9 O.D και 2.26 O.D (Optical Density) αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αναγωγική δύναμη (RP – Reducing Power) του γάλακτος από καρύδα αυξάνεται κάθε φορά με την προσθήκη αυξανόμενων συγκεντρώσεων σκόνης τσαγιού. Συγκεκριμένα, τα δείγματα - matcha με γάλα καρύδας - έδειξαν 2, 94 – 7, 56 φορές υψηλότερη τιμή στην αναγωγική δύναμη σε σχέση με τις τιμές των δειγμάτων της μη προσθετικής ομάδας (γάλα καρύδας χωρίς την προσθήκη τσαγιού).

Tea Time
Jan 24, 2019