Περί βοτάνων

Από την αρχή της ιστορίας, τα βότανα υπήρξαν πολύτιμος σύμμαχος για τον άνθρωπο. Ανέκαθεν υπήρχε η έμφυτη τάση στην ανθρώπινη φύση να αναζητά και να εμπιστεύεται τα φυτά για την ανακούφιση του πόνου, την θεραπεία των πληγών, ακόμη και για την ευδιαθεσία. Η εμπειρία από την πανάρχαια χρήση τους έχει ανοίξει ένα παράθυρο διερεύνησης και σημαντικής βοήθειας για την επιστημονική κοινότητα.

Στις μέρες μας γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για την σπουδαιότητα των βοτάνων. Στις μεσογειακές χώρες, η συστηματική μελέτη τους ξεκίνησε από την αρχαιότητα, αφήνοντας μια πλούσια κληρονομιά στις επόμενες γενεές. Η χρήση τους ως φυσικό φάρμακο υπάρχει σε κάθε μέρος του κόσμου, και το ενδιαφέρον γι’ αυτά ολοένα και αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των βοτάνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) στοχεύει όχι μόνον απλά στην γνώση, αλλά στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των βοτάνων στην συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική.

Στην σύγχρονη εποχή, είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη φύση. Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, τον έχουν αποξενώσει από τον φυσικό τρόπο ζωής. Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.ά. συσσωρεύουν στο σώμα τοξίνες επιζήμιες για τον οργανισμό, με άμεσο αντίκτυπο σε πολλές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις.

Το απέραντο ¨φαρμακείο¨ της φύσης, γίνεται ένας φυσικός σύμμαχος για τις πολυάριθμες θεραπείες του σώματος, αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις και αδιαθεσίες, ή απλά μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα απολαμβάνοντας την υπέροχη γεύση από ένα ζεστό ρόφημα. Ο Ιπποκράτης που ασχολήθηκε με την μελέτη και καταγραφή 400 βοτάνων περίπου, δίδαξε ¨η τροφή σου ας γίνει φάρμακο, και το φάρμακό σου η τροφή σου¨.

Τα βότανα αφθονούν και μπορούν να κάνουν θαύματα στην υγεία. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους (πολυφαινόλες), μας θωρακίζει απέναντι στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας ενεργά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Παράλληλα, αναπτύσσουν προστατευτικούς μηχανισμούς σε διάφορες μολύνσεις και φλεγμονές. Παλιοί και νέοι επιστήμονες τα έχουν αποκαλέσει ως ελιξίρια της νεότης, της μακροζωίας κ.ά. Διώξτε την κούραση και το άγχος της καθημερινότητας, εντάσσοντας στο πρόγραμμά σας ένα ρόφημα, που όχι μόνο θα σας βοηθήσει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά θα σας χαρίσει δύναμη και ευεξία.

Τα βότανα λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων, θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή κάνουν λήψη άλλων φαρμάκων. Οι έγκυες, θηλάζουσες, και παιδιά, θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύνεση, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνώμη του γιατρού σας. Γι’ αυτό, για κάθε συγκεκριμένη πάθηση ή άλλη ασθένεια είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.