Χαλβάς με τσάι matcha!

Χαλβάς με τσάι matcha!

Χαλβάς με τσάι matcha!

Το τσάι matcha είναι εδώ για να δώσει γεύση και χρώμα και την περίοδο της Σαρακοστής! Η νηστεία ήδη ξεκίνησε και, για να μη μας λείπουν οι γλυκές απολαύσεις σερβίρουμε εντυπωσιακά γλυκά που προκαλούν τη φαντασία!

Από την κουζίνα της γιαγιάς δεν έλειπε ποτέ ένα παραδοσιακό σπιτικό γλυκό, όπως ο αγαπημένος μας χαλβάς. Σήμερα, προτείνουμε έναν χαλβά σε μία εναλλακτική πρόταση, λίγο διαφορετική προς τιμήν του τσαγιού matcha με υψηλή διατροφική αξία ωστόσο που θα μας εκπλήξει!

Εμπρός, λοιπόν! Ας ετοιμάσουμε έναν γρήγορο και νόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά στην εκδοχή του matcha που θα γίνει το αγαπημένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο …

Υλικά

  • ½ κούπα αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό ή 1 κούπα σιμ. ψιλό και 1 κούπα σιμ. χοντρό
  • 1,5 ή 2 κ.γ. τσάι matcha
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια ή 3 μικρά
  • 200 γρ. καρύδια χτυπημένα στο multi

Εκτέλεση

1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα για 40΄. Ξεπλένουμε τα πορτοκάλια με κρύο νερό και περιμένουμε να κρυώσουν τελείως, τα κόβουμε μεγάλα κομμάτια έχοντας αφαιρέσει τυχόν κουκούτσια και τα χτυπάμε στο multi με τη φλούδα.

2. Ετοιμάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για 5΄.

3. Προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον πουρέ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη σπάτουλα για 10΄ περίπου έως ότου γίνει ομοιογενές. Μόλις πήξει ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.

4. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και χωρίζουμε στη μέση το μείγμα αδειάζοντας το μισό σε ένα άλλο μπολ.

5. Χρωματίζουμε το υπόλοιπο μισό μείγμα που παραμένει στην κατσαρόλα με τσάι matcha και ανακατεύουμε μέχρις ότου πάρει ένα πράσινο χρώμα.

6. Σε μία φόρμα του κέικ αδειάζουμε το πράσινο μείγμα και ¨στρώνουμε¨ την επιφάνεια απαλά με ένα κουτάλι.

7. Προσθέτουμε από πάνω το σκέτο μείγμα και ¨στρώνουμε¨ πάλι.

8. Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου.

9. Ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα.

10. Σερβίρουμε σιμιγδαλένιο χαλβά με ξυλάκι κανέλας.

Tips!

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης.

Μπορείτε να παραλείψετε τον πουρέ πορτοκαλιού.

Καλή επιτυχία!

Apostolia Retsiou
Apr 06, 2019