Summer moments με τσάι matcha tea! Green Issue!

Summer moments με τσάι matcha tea! Green Issue!

Summer moments με τσάι matcha tea! Green Issue!

Στην Ιαπωνική τελετή τσαγιού, το πράσινο τσάι matcha αναδίδει την αρμονία και την εσωτερική ομορφιά που πηγάζει από το μυαλό και την καρδιά μεταξύ οικοδεσπότη και φιλοξενούμενου. Μεγάλοι tea masters, όπως ο Rikyu Sen καθιέρωσαν την επίσημη τελετουργία στα μυστικά της παραδοσιακής Ιαπωνικής κουλτούρας. Η παρασκευή και το σερβίρισμα του τσαγιού δεν έχει σκοπό μόνον να διδάξει ή να διασκεδάσει, αλλά να ¨βγάλει¨ κάτι μέσα από τον εαυτό μας. Σήμερα, αποτελεί μία ψυχαγωγία υψηλής αισθητικής έχοντας επηρεάσει ήθη – έθιμα, ιδέες και αντιλήψεις ανθρώπων.

Ένας πράσινος θησαυρός κρυμμένος για χρόνια στα βάθη της Ανατολής, που μπορούσαν να τον απολαμβάνουν οι Zen βουδιστές και λίγοι προνομιούχοι. Και μπορεί να το γνωρίσαμε στην παραδοσιακή εκδοχή του, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό παγκοσμίως, ως το νέο trend των αστέρων του Χόλυγουντ και των celebrities.

Η τελετή τσαγιού Chado, όπως ονομάζεται, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε χώρες όπου το matcha είναι μία νέα εμπειρία. Μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την τέχνη του τσαγιού παντρεύεται με την μοντέρνα άποψη του σήμερα, και αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές! Η έννοια της υγιεινής διατροφής βρίσκει θέση στη συγκεκριμένη πράσινη σκόνη συστήνοντάς μας ανεπιφύλακτα τα πολλαπλά οφέλη της!!

Το τσάι matcha προέρχεται από την Ιαπωνία και αποκτά ευρεία αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ως superfood με τις εξαιρετικές διατροφικές του ιδιότητες. Έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πίνοντας τσάι matcha λαμβάνουμε υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών, όπως οι κατεχίνες, σε σχέση με άλλες τροφές.

Τσάι matcha

Λοιπόν, τι είναι ακριβώς το matcha; Matcha σημαίνει σκόνη τσαγιού η οποία προκύπτει από ολόκληρα φύλλα τσαγιού που ατμίζονται για λίγο, αποξηραίνονται και αλέθονται σε μία ωραία πράσινη σκόνη. Για την ετοιμασία του διαλύουμε μισό κουταλάκι σκόνη σε ζεστό ή κρύο νερό και έχουμε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και μάλιστα 137 φορές τα αντιοξειδωτικά των κοινών τσαγιών! Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών οφείλεται στο ότι με το τσάι matcha καταναλώνουμε ολόκληρο το φύλλο τσαγιού και όχι μόνο το εκχύλισμά του. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι matcha μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τον καφέ, διότι περιέχει 30 – 35 mg καφεΐνη. Η καφεΐνη στο matcha παρουσιάζει την εξής διαφορά ότι αλκαλικοποιείται και απελευθερώνεται βαθμιαία στο σώμα. Έτσι, χαρίζει μία συνεχή ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι ο καφές ή άλλα ενεργειακά ποτά που επιδρούν απότομα και για πολύ λίγο. Παράλληλα, το αμινοξύ L – θειανίνη προωθεί τη χαλάρωση, γι΄ αυτό και δρα συνεργιστικά με την καφεΐνη προσφέροντας επαγρύπνηση, συγκέντρωση και ενέργεια χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα της έντασης ή της νευρικότητας.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για να απολαύσουμε το matcha και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ίσως δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα σπιτικό πράσινο τσάι για ένα γρήγορο τρέξιμο, ποδήλατο ή ακόμη και οποιαδήποτε προπονητική άσκηση. Τα θρεπτικά συστατικά και ο μοναδικός τρόπος που χαρίζει ενέργεια σε όλο το σώμα προσφέρει στον αθλητή ή και στον κάθε ασκούμενο για μακρά περίοδο δύναμη, ενέργεια και αντοχή.

Ακόμη, με το τσάι matcha μπορούμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα και υγιεινά γλυκά!

Στην ώρα του τσαγιού θα βρείτε τσάι matcha εξαιρετικής ποιότητας για να ετοιμάσετε ροφήματα, smoothies, latte, cocktails, γλυκά ή ακόμη και να μαγειρέψετε!

Για δροσιστικές, θρεπτικές και άκρως καλοκαιρινές συνταγές πιο πράσινες από ποτέ!

Τσάι matcha

Συνταγές

Smoothie με τσάι matcha και κουρκουμά!

Τσάι matcha

Υλικά

Για ένα ποτήρι, θα χρειαστείτε 1 πορτοκάλι (χυμός), 1 μπανάνα, ½ φλ. γιαούρτι, ½ φλ. ψιλοκομμένα καρότα, 2 – 3 παγάκια, ½ φλ. γάλα, 1 κοφτή κ.γ. τσάι matcha, 1 κοφτή κ.γ. κουρκουμά αλεσμένο (σκόνη), 1 κοφτή κ.γ. μέλι.

Εκτέλεση

Χτυπώ δυνατά στο multi το χυμό πορτοκαλιού, τη μισή μπανάνα, το φλ. γιαουρτιού, τα καρότα, τον κουρκουμά, τα παγάκια και μεταφέρω στο ποτήρι.

Χτυπώ δυνατά στο multi το γάλα, το τσάι matcha, την υπόλοιπη μπανάνα και μεταφέρω στο ποτήρι. Ανακατεύω με το μέλι ή περιμένω έως ότου να αναμειχθεί.

Παγωτό με τσάι matcha!

Τσάι matcha

Υλικά

Για 1 κιλό παγωτό, θα χρειαστείτε γάλα 3,5% (1 L), 5 κρόκους αυγών, ζάχαρη κρυσταλλική (250 γρ.) ή φρουκτόζη, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος, τσάι matcha.

Εκτέλεση

1. Σε μία μικρή κατσαρόλα θερμαίνω το γάλα και τη μισή ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.

2. Ρίχνω τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το τσάι matcha σε ένα μπολ και ανακατεύω δυνατά με ένα σύρμα μέχρις ότου να γίνει ομοιογενές.

3. Ρίχνω το γάλα μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας δυνατά για να μην ¨κόψει¨.

4. Τοποθετώ όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και θερμαίνω σε χαμηλή φωτιά έως ότου αρχίζει να πήζει.

5. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω την κρέμα γάλακτος.

6. Ρίχνω το μείγμα σε ένα μπολ ή μικρό ταψί και τοποθετώ στο ψυγείο τουλάχιστον για 8 ώρες και κατόπιν στην κατάψυξη.

7. Σερβίρουμε παγωτό πασπαλίζοντας από πάνω με τσάι matcha και μαζί με άλλα φρούτα της αρεσκείας μας.

Τσάι matcha

Enjoy!

Apostolia Retsiou
Jul 21, 2019