Πώς να φτιάξουμε κρύο τσάι

Πώς να φτιάξουμε κρύο τσάι

Πώς να φτιάξουμε κρύο τσάι

Κάποιες φορές αξίζει να θυσιάσουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να φτιάξουμε κάτι σπιτικό και όχι έτοιμο ή συσκευασμένο. Ένα σπιτικό iced – tea από ποιοτικά φύλλα τσαγιού και κομμάτια φρούτων ίσως είναι ότι πιο φρέσκο και υγιεινό για το διαιτολόγιο. Τα οφέλη που έχουμε από ένα φρεσκοφτιαγμένο τσάι είναι πολλαπλά, διότι προσλαμβάνουμε υψηλότερο ποσοστό ωφέλιμων ουσιών σε σχέση με τα έτοιμα τσάγια όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα χωρίς ωστόσο να είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη και λοιπές γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές, συντηρητικά.

Επιλέγουμε λοιπόν, τσάι για ένα δροσιστικό pick-me-up και προσθέτουμε τα υλικά που επιθυμούμε όπως φρέσκα φρούτα εποχής, μέλι, καρυκεύματα, βότανα κ.α.

Κι αν το καλοκαιράκι φεύγει σιγά – σιγά … ένα κρύο τσάι παραμένει ακόμη το πλέον κατάλληλο ρόφημα για να μας δροσίσει και να μας ξεδιψάσει!!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξουμε κρύο τσάι. Στην ώρα του τσαγιού προτείνουμε τις δύο βασικές μεθόδους καθώς και μικρά μυστικά για να δώσουμε περισσότερη γεύση και ενδιαφέρον στο τσάι!

Μέθοδος I: Φτιάχνουμε κρύο τσάι με ζεστό νερό

  1. Προσθέτω 2 gr. φύλλα τσαγιού σε 400 ml ζεστό ή βραστό νερό.
  2. Ο χρόνος εκχυλίσματος είναι σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο εκχυλίσματος βάσει τον τύπο τσαγιού.
  3. Προσθέτω ζάχαρη (λευκή ή καστανή), μέλι, lime, 2 – 3 φύλλα μέντας ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
  4. Τοποθετώ στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες τουλάχιστον.

Για τους ανυπόμονους, μία μικρή συμβουλή … Διπλασιάστε τη δόση του τσαγιού ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία! Γεμίστε ένα ποτήρι με πολλά παγάκια και σουρώστε!! Έτσι, το τσάι θα κρυώσει αμέσως χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε …

Μέθοδος II: Φτιάχνουμε κρύο τσάι με κρύο νερό

  1. Προσθέτω 4 gr. φύλλα τσαγιού σε 700 ml κρύο νερό.
  2. Σε μία κανάτα αφήνω για 30 λεπτά να εκχυλίζονται τα φύλλα τσαγιού. 
  3. Τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όλα τα τσάγια καθώς και πολλά βότανα μπορούν να ετοιμαστούν και κρύα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γεύσεις και ποικιλίες τσαγιών που ξεχωρίζουν περισσότερο στην κρύα εκδοχή τους. Μαύρο, πράσινο τσάι αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, φρούτα, βότανα και μπαχαρικά είναι οι πιο ταιριαστές επιλογές για ένα κρύο τσάι. Επιπλέον, ο ιβίσκος, το γαϊδουράγκαθο, η τσουκνίδα, η λουΐζα ή ακόμα και το παραδοσιακό τσάι του βουνού είναι μερικά βότανα που χαρίζουν ευεργετικές ιδιότητες αλλά και υπέροχη γεύση!

Tips

  • Φτιάξτε χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής και προσθέστε στο τσάι πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι υπάρχουν αμέτρητες επιλογές!
  • Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο αλλά και εντυπωσιακό από ένα κρύο τσάι σερβιρισμένο με φύλλα μέντας και μία φέτα lime.
  • Φτιάξτε παγάκια από τσάι! Χύστε κρύο ή ζεστό τσάι σε παγοθήκες και τοποθετήστε στην κατάψυξη. Έτσι, δεν πρόκειται να αραιώσετε το τσάι όπως με τα απλά παγάκια!
  • Φτιάξτε σιρόπι στέβιας από αποξηραμένα φύλλα. Θρυμματίζετε τα φύλλα με τα χέρια σας. Για ένα ποτήρι σιροπιού στέβιας, χρησιμοποιείστε ¼ του ποτηριού θρυμματισμένα φύλλα στέβιας.

Enjoy!

Apostolia Retsiou
Aug 28, 2019