Χαμομήλι, για το άγχος και τον ύπνο

Χαμομήλι, για το άγχος και τον ύπνο

Το χαμομήλι είναι ένα ζεστό ρόφημα για τα κρύα, χειμωνιάτικα απογεύματα με υπέροχη γεύση και άρωμα.

Συνήθως, το θυμόμαστε μόνο όταν είμαστε κρυωμένοι αλλά η αλήθεια είναι όμως, ότι το χαμομήλι δεν είναι απλά και μόνο ένα ρόφημα για το κρυολόγημα αλλά ένα ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

ΧαμομήλιΧαμομήλι

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nagasaki (Ιαπωνία, 2019) αξιολόγησαν αποτελέσματα πειραμάτων καθώς επίσης εφάρμοσαν μετά – αναλύσεις σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε χαμομήλι από το στόμα.

Χαμομήλι

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου για εκείνους που έπιναν χαμομήλι σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε placebo (ψευδοφάρμακο).

Η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκε με τους δείκτες PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) και PSQS (Postpartum Sleep Quality Scale). Ο πρώτος αποτελεί έναν αποτελεσματικό δείκτη μέτρησης σε ενήλικα άτομα λαμβάνοντας υπόψη πολλά κριτήρια όπως τη διάρκεια του ύπνου, την πιθανή λήψη φαρμάκων, τη λανθάνουσα κατάσταση του ύπνου καθώς και άλλες παραμέτρους ενώ ο δεύτερος αφορά τις γυναίκες μετά τον τοκετό.

Πέντε κλινικές έρευνες και δοκιμές για την κατάσταση ανησυχίας και έξι για την ποιότητα του ύπνου σε 965 συνολικά ασθενείς ηλικίας 26 – 75 οι οποίοι είτε έπασχαν από σύνδρομο είτε νοσούσαν από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες παρουσίασαν θετικά αποτέλεσμα μετά τη λήψη χαμομηλιού.

Αν και, ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός δράσης του χαμομηλιού δεν είναι γνωστός, ωστόσο πιστεύεται ότι η απιγενίνη έχει χαλαρωτική δράση και δρα στην ανακούφιση της ανησυχίας και κατ’ επέκταση στην ποιότητα του ύπνου. Η απιγενίνη είναι ένα φλαβονοειδή το οποίο μπορεί και δεσμεύεται στον εγκέφαλο τους από υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης γι’ αυτό και επιφέρει χαλαρωτικές ιδιότητες.

Η κατάσταση ανησυχίας και οι διαταραχές του ύπνου είναι μία απειλή που αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες ατόμων. Ερευνητές και γιατροί ενθαρρύνουν ιδιαίτερα την προσπάθεια περαιτέρω μελέτης των βοτάνων για την διαχείριση διαταραχών της υγείας πόσο μάλλον όταν όλες οι υπάρχουσες μελέτες συμφωνούν πως το χαμομήλι αποδεικνύεται ως ένα ασφαλές βότανο για τη βελτίωση του ύπνου και την κατάσταση της ανησυχίας.

Χαμομήλι

Apostolia Retsiou
Jan 28, 2020