Τσάι με βότανα της Ελλάδας

Τσάι με βότανα της Ελλάδας

Τσάι με βότανα της Ελλάδας

Η Ελλάδα, ένας τόπος απείρου κάλλους και με ιδιαίτερο ανάγλυφο εδάφους που ξεκινά με ψηλά, καταπράσινα βουνά και καταλήγει με όμορφα ακρογιάλια παραμένει ακόμα αλώβητος από τους περισσότερους.

Οι διηγήσεις των εργατών της γης περνώντας μέσα από αυτά τα μονοπάτια που συναντάς την άγρια βλάστηση αλλά και πολλές καλλιέργειες είναι πολλές … καθώς κρύβουν πολλούς μύθους αλλά και την ιστορία του τόπου μας.

Σε κάθε βουνό της Ελλάδας ευδοκιμούν πολλά είδη εδώδιμων φυτών όπως τα ονομάζουμε βότανα. Η μυρωδιά και το άρωμά τους υπήρξε πολύτιμη ως τροφή αλλά και ως θεραπεία από αρχαιοτάτων χρόνων.

Σε πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα αποδεικνύεται ότι τα βότανα ήταν ευεργετικά για την υγεία όπως η τσουκνίδα η οποία αναφέρεται ως τροφή – ασπίδα προστασίας για όλες τις ασθένειες του έτους.

Το γαϊδουράγκαθο μαζί με μέλι λειτουργούσε ευεργετικά για τη διαλυτότητα της χολής και αποφυγή σχηματισμού πέτρας αναφέρει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος.

Η ιατρική επιστήμη, σήμερα, αποδεικνύει όλο και περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των βοτάνων. Γι’ αυτό και η φαρμακευτική, κοσμητολογία, αρωματοποιία και πολλοί άλλοι τομείς δημιουργούν παρασκευάσματα που περιέχουν συστατικά από διάφορα βότανα.

Τα βότανα όμως στην Ελληνική κουζίνα κατέχουν ξεχωριστή θέση και αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό στο φαγητό, σε ορεκτικά, μαρινάδες και σάλτσες ακόμα και σε πολλά γλυκίσματα. Η πλούσια γεύση και το άρωμά τους νοστιμίζουν πολλά εδέσματα ενώ παράλληλα αυξάνουν και τη διατροφική τους αξία.

Το Teatime, καλωσορίζει την Άνοιξη και παντρεύει τη γεύση του ανατολίτικου τσαγιού με βότανα της ελληνικής γης όπως η τσουκνίδα, το γαϊδουράγκαθο, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, και πολλά άλλα!

  1. Πράσινο τσάι – Γαϊδουράγκαθο (σπόροι): Το πράσινο τσάι συνδυάζεται μαζί με σπόρους από γαϊδουράγκαθο και σχηματίζει ένα ρόφημα με καθαρή, μεστή γεύση και γεμάτο άρωμα. Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου είναι ευεργετικοί για αποβολή τοξινών και αποτελεί έναν καλό, φυσικό σύμμαχο για το συκώτι.
  2. Πράσινο τσάι – Φασκόμηλο – Ιβίσκος - Γαϊδουράγκαθο (σπόροι): Πράσινο τσάι μαζί με φασκόμηλο και αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου. Το φασκόμηλο παρεμποδίζει τα συμπτώματα της εφίδρωσης ενώ παράλληλα έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες και ο ιβίσκος χαρίζει μία γλυκόξινη νότα στο τσάι ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
  3. Μαύρο τσάι – Χαμομήλι – Ιβίσκος - Γαϊδουράγκαθο (σπόροι): Μαύρο τσάι μαζί με το υπέροχο άρωμα του χαμομηλιού, σπόρους από γαϊδουράγκαθο και αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου. Μία σύνθετη κούπα που συνδυάζει πολλές γεύσεις και αρώματα. Ο γλυκόξινος, δροσιστικός ιβίσκος πέραν από τη ξεχωριστή γεύση της έχει βρεθεί ότι τονώνει τον οργανισμό και βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς.

Apostolia Retsiou
Mar 27, 2020