Τσάι, η καλύτερη επιλογή

Τσάι, η καλύτερη επιλογή

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα καθοδήγησης ποτών (Beverage Guidance Panel), θέμα το οποίο δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2006 στο περιοδικό Journal of American Clinical Nutrition, το τσάι (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) αποτελεί την καλύτερη επιλογή ποτού μετά το νερό και συστήνεται σε άτομα με ημερήσια ενεργειακή απαίτηση 2200 Kcal, η κατανάλωση τσαγιού πάνω από 8 μερίδες την ημέρα.

Η ομάδα των ειδικών βαθμολόγησε τα ποτά με βάση τα ευεργετικά οφέλη, το θρεπτικό περιεχόμενο ανά θερμίδες αλλά και με βάση τους κινδύνους. Υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης μελέτης, το νερό έρχεται πρώτο ως καλύτερη επιλογή για να εκπληρώσει τις ανάγκες του ανθρώπου σε υγρά. Κατόπιν, ακολουθεί το τσάι, ως η δεύτερη καλύτερη επιλογή.

Άτομα με ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες 2200 Kcαl μπορούν να καταναλώσουν έως και 1182 ml τσάι/ ημέρα (μπορεί να αντικαταστήσει το νερό). Ωστόσο το ημερήσιο ποσοστό πρόληψης θερμίδων από ποτά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 – 14%.   

Οι αναλυτές επισήμαναν ότι το τσάι παρέχει πληθώρα φλαβονοειδών και μικροθρεπτικών συστατικών όπως το φθόριο. Αμινοξέα όπως η θεανίνη, έχει βρεθεί ότι διεγείρει τα γ/δ T κύτταρα συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό και, βοηθά το σώμα να αντιστέκεται σε μολύνσεις και φλεγμονές.

Επιπλέον, σταθερές διασταυρώσεις στοιχείων και πληροφοριών αναφέρουν ότι το τσάι προστατεύει από πολλούς τύπους καρκίνου σε πειραματόζωα αν και στον άνθρωπο παραμένει ακόμα υπό έρευνα.

Tea Time
Sep 17, 2018