Τσάι matcha για τα Χριστούγεννα!

Τσάι matcha για τα Χριστούγεννα!

Τσάι matcha για τα Χριστούγεννα!

Τσάι matcha! Φέτος τα Χριστούγεννα ¨βάψτε¨ τα γλυκά σας στο πράσινο! Ιδέες και συνταγές για τα σπιτικά γλυκά του μπουφέ των Χριστουγέννων!

Το γιαπωνέζικο πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης έχει ιστορία παραπάνω από 800 χρόνων ως το κεντρικό σημείο της Ιαπωνικής τελετής τσαγιού από Ζεν Βουδιστές μοναχούς. Η συγκεκριμένη τελετή στην Ιαπωνία ονομάζεται ¨chanoyu¨ και σημαίνει ¨ζεστό νερό του τσαγιού¨. Η προετοιμασία, το σερβίρισμα και η κατανάλωση του τσαγιού είναι μία εκλεπτυσμένη διαδικασία με περίτεχνες, χορογραφημένες κινήσεις οι οποίες ταιριάζουν λεπτομερώς με κάθε περίσταση. Μέσα από την κάθε περίπλοκη και συμβολική κίνηση θα πρέπει να προκύπτει η ιδέα ότι το τσάι θα πρέπει να προετοιμάζεται και να πίνεται με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ο διαλογισμός. Πιστεύεται ότι το τσάι συστήθηκε στην Ιαπωνία από μοναχούς και εμπόρους που ταξίδευαν στην Κίνα κατά τον 9ο αι. Πολύ γρήγορα έγινε γι’ αυτούς το αγαπημένο ρόφημα που τους χάριζε δύναμη και αντοχή κατά την διάρκεια των μεγάλων προσευχών τους. Κατά τα τέλη του 12ου αι. ξεκίνησε η καλλιέργεια του τσαγιού στην Ιαπωνία από βουδιστές μοναχούς. Οι ίδιοι επεξεργάστηκαν τα αποξηραμένα φύλλα τσαγιού και τα άλεσαν σε γρανιτικό μύλο από όπου προέκυψε το συγκεκριμένο τσάι με μορφή σκόνης.

Το τσάι matcha μέσα από την Ιαπωνική κουλτούρα, όχι μόνον των βουδιστών μοναχών αλλά και μεγάλου μέρους της κοινωνίας ¨ταξιδεύει¨ στη Δύση ως το νέο trend – συστατικό με υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών μετά από έρευνα επιστημόνων και συχνά αναφέρεται ως τροφή για το μυαλό και τη διάθεση.

Περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, ελεύθερα αμινοξέα όπως την L – θεανίνη και καφεΐνη. Έχει βρεθεί ότι το συγκεκριμένο αμινοξύ έχει μία χαλαρωτική επίδραση και επιβραδύνει την απελευθέρωση της καφεΐνης από το τσάι. Δεδομένου ότι όχι μόνον το εκχύλισμα των φύλλων, αλλά γίνεται κατανάλωση ολόκληρων των φύλλων τσαγιού, ένα μπολ από το γιαπωνέζικό τσάι σε μορφή σκόνης ισοδυναμεί με 10 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού.

Ως συστατικό μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα δίνοντας το χρώμα και τη γεύση του σε παγωτά, επιδόρπια, και πολλά γλυκίσματα.

Στο teatime προτείνουμε συνταγή για τούρτα στο βαθύ πράσινο των Χριστουγέννων! 

cake με τσάι matcha

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  •  2 2/3 κούπα νερό
  •  1 1/3 κούπα κακάο σκόνη
  •  1/2 κούπα και 3 κ.σ. βούτυρο (160 γρ.)
  •  2 κούπα ζάχαρη
  •  3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
  •  2 2/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κ.σ. σόδα
  •  2 κ.σ. αλάτι
  •  3 αυγά

Για το γέμισμα

  • βούτυρο 80 γρ.
  • 4 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. τσάι matcha
  • 2 – 3 κ.γ. ή και παραπάνω γάλα 3.5% λιπαρά

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170ο C και βουτυρώνω δύο στρόγγυλα ταψιά μεσαίου μεγέθους. Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτω το νερό, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατόπιν, απομακρύνω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, και προσθέτω τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ, ¨χτυπάω¨ τα αυγά και τα προσθέτω στο κρύο μείγμα με το κακάο. Με απαλές κινήσεις, προσθέτω το αλεύρι μέσα στο κακάο έως ότου ενωθούν. Διαχωρίζω το μείγμα σε δύο ταψιά, και αφήνω να ψηθούν για 30 λεπτά. Αφήνω να κρυώσουν.

Για το γέμισμα

Στο μπολ του μίξερ ¨χτυπώ¨ το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο. Αναμειγνύω τη ζάχαρη άχνη μαζί με το τσάι matcha και κοσκινίζω. Προσθέτω 2 – 3 κουταλιές της σούπας γάλα για να αποκτήσει την κατάλληλη υφή. Τοποθετώ το πρώτο ¨στρώμα¨ σε ένα cake stand και ¨απλώνω¨ μεγάλες κουταλιές από το γέμισμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με το δεύτερο ¨στρώμα¨.

Καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα. Για να καλύψετε όλη την τούρτα με το γέμισμα, θα χρειαστείτε την διπλή δόση.

cake με τσάι matcha

Καλή επιτυχία!

Apostolia Retsiou
Dec 17, 2018